Prezident prijal sľub od slovenských olympionikov a odovzdal dekréty

30.01.2014 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Bežec na lyžiach Martin Bajčičák a biatlonistka Anastasia Kuzminová zložili vo štvrtok na Bratislavskom hrade v mene celej olympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Na XXII. zimných olympijských hrách v Soči (7.-23. februára) sa predstaví 62 slovenských športovcov.

Kuzminová s Bajčičákom predniesli prítomným v rytierskej sále slávnostný sľub: "V mene všetkých športovcov slovenskej výpravy sľubujeme, že na XXII. zimných olympijských hrách Soči 2014 budeme rešpektovať a dodržiavať Olympijskú chartu, etické princípy a pravidlá, ktorými sa tieto zimné olympijské hry riadia a budeme súťažiť bez dopingu a drog, v ozajstnom športovom duchu, pre slávu a česť športu a vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky. Tak sľubujeme!"

Prezident SR zároveň odovzdal členom slovenskej výpravy menovacie dekréty. "Našim reprezentantom želám, aby sa z olympiády vrátili zdraví a aby si do svojich športových vakov nezabudli pribaliť medaily. V duchu vždy verím, ale musíme byť reálni, takže každé miesto v prvej desiatke bude veľkým úspechom. V Soči by som mal stihnúť hokej, biatlon a beh na lyžiach, to je zatiaľ všetko. No podľa toho, aký budem mať program a keď sa bude dať ísť, tak veľmi rád prídem na každú disciplínu, kde budú naši," povedal Ivan Gašparovič.

Pocta pre Kuzminovú

Pre Kuzminovú bolo skladanie sľubu veľkou cťou a problémy jej nerobila ani slovenčina. "Zachránilo ma to, že môj syn má najradšej rozprávky po slovensky, takže mám trošku prax v čítaní. Toto je ale samozrejme niečo iné. Je to pre mňa veľká pocta, že som dostala možnosť byť tu a čítať sľub. Znamená to pre mňa veľmi veľa," uviedla jedna z najväčších slovenských medailových nádejí v Soči.

"Bola to pre mňa veľká pocta. Teší ma, že som to mohol zažiť a spolu s Anastaziou Kuzminovou sme mohli zložiť tento sľub. Teraz sa už sústredím na hry. Aj keď zo začiatku sezóny forma nebola taká, ako som si predstavoval, ale bol som zdravý a urobil som všetko pre to, aby som sa ukázal v dobrom svetle v Soči. Verím, že mi to vyjde a že s výsledkami budem spokojný ja a aj diváci doma pri obrazovkách," uviedol Bajčičák.

"Bolo to úžasné, mám z toho super pocit. Bolo to o to silnejšie preto, že sme mali pred sebou hlavu štátu a ďalších významných politických predstaviteľov. Som rád, že sme sa pred začiatkom ZOH všetci stretli v takejto uvoľnenej atmosfére," dodal sánkar Jozef Ninis.

Na začiatku ceremónie spadol na zem biatlonista Tomáš Hasilla, ktorému museli pomôcť hore kolegovia. Potom si na chvíľku sadol na stoličku, vypil vodu a po pár minútach si aj on prebral od prezidenta svoj dekrét. "Hlavné bolo to, že sme od tretej rána hore a cestovali sme sem. Nebol ani čas na jedlo, voda len čo sme pili cestou. Možno tak liter a to pre športovcov nestačí, predsa len máme väčší príjem počas dňa. Bol to skôr mikrospánok, ako keby som odpadol. Ako keď človek zaspáva, cítil som to raz, druhý raz a zrazu som ležal na zemi," uviedol Hasilla.

Na ceremónii sa zúčastnilo takmer 80 členov

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnilo takmer 80 členov slovenskej výpravy, ktorá pocestuje do Soči. Z celkovo počtu 68 športovcov (aj s náhradníkmi) nechýbali na sľube všetci biatlonisti, zástupcovia hokeja, alpského i bežeckého lyžovania, sánkari, bobisti a šortrekárka Tatiana Bodóvá.

Po ôsmich rokoch sľub opäť skladala biatlonistka - pred odchodom do Lillehammeru v roku 1994 a Turína v roku 2006 sa tejto pocty dostalo Martine Jašicovej-Halinárovej a pred Naganom v roku 1998 a Salt Lake City v roku 2002 jej kolegyni Soni Mihokovej. Bajčičák skladal sľub ako druhý zástupca bežeckého lyžovania, pred ním sa to podarilo len Ivanovi Bátorymu v roku 2002.


Prehľad športovcov, ktorí skladali sľub pred odchodom na ZOH:
Lillehammer 1994: Peter Šťastný (ľadový hokej), Martina Jašicová (biatlon)
Nagano 1998: Zdeno Cíger (ľadový hokej), Soňa Mihoková (biatlon)
Salt Lake City 2002: Ivan Bátory (beh na lyžiach), Soňa Mihoková (biatlon)
Turín 2006: Martina Halinárová-Jašicová (biatlon)
Vancouver 2010: Milan Jagnešák (boby), Zuzana Moravčíková (ľadový hokej)
Soči 2014: Martin Bajčičák (beh na lyžiach), Anastasia Kuzminová (biatlon)
 

Vyberte región

mark